Health Center Mwanzugi

Klik op de afbeelding hieronder om het infopaneel te vergroten.
Mwanzugi Hospital

De betonblokken worden ter plaatse geproduceerdToen pater Albert Bolle dit dispensarium opstartte in 1997, was het niet veel meer dan een tafel met twee stoelen in een oude container. Gelegen op een prachtige plek met uitzicht over het meer van Mwanzugi, groeide het dispensarium echter snel uit tot een volwaardig daghospitaal met drie ziekenboegen.

De opstart van wekelijkse raadplegingen voor pre- en postnatale opvolging van zwangere vrouwen en de verzorging van HIV-patiënten, zorgde ervoor dat het aantal patiënten bleef stijgen. In 2011 werd een nieuwe materniteit gebouwd. In 2017 bouwden de zusters met eigen middelen en steun van FECS ook een dubbel operatiekwartier en een nieuw onderzoekslabo. In 2020 en 2021 werden drie nieuwe ziekenboegen toegevoegd waardoor het hospitaal van het Tanzaniaanse Ministerie van Gezondheidszorg de erkenning van Health Center verkreeg.

 

Doelstellingen Health Center

Elk jaar worden er zowat 720 kinderen geboren (circa 60 baby’s/maand). Het hospitaal bestaat tegenwoordig uit:
Metselen van de gevels

  • een dagkliniek voor onderzoek en behandeling van zieke patiënten

  • een materniteit met 14 bedden en bevallingskwartier

  • een wekelijkse Mother & Childcare afdeling voor vaccinaties, prenatale en postnatale opvolging van moeders en baby's

  • een AIDS/HIV treatement center en een TBC behandelingsprogramma

  • een hopsitaallabo en ziekenhuisapotheek

  • een dubbel operatiekwartier met recovery room, sterilisatiekamer en sanitaire voorzieningen voor medisch personeel

 

Ondersteuning Bollé Bollé

Bollé Bollé ondersteunt het ziekenhuis onder meer via:

  • Solar for Igunga: het hospitaal werd voorzien van 100% duurzame energie door middel van 60 zonnepanelen, 48 batterijen, 53 energiezuinige LED-lampen, 2 omvormers en 1,6km aan elektrische bedrading. Sinds eind 2019 garandeert de installatie 24 op 7 de stroomvoorziening van alle cruciale onderdelen van het ziekenhuis (zoals het operatiekwartier).

  • de bouw van een nieuwe ziekenboeg (fase 01) voor vrouwen en postoperatieve patiënten (opgestart in oktober 2020 en opgeleverd in maart 2021).

  • de bouw van een nieuwe ziekenboeg (fase 03) voor mannen en vier isolatiekamers (opgestart april 2021en opgeleverd in het najaar van 2021).

Het merendeel van de gebouwen werden ontworpen door onze voorzitter (Bram Rumbaut).

Inplantingsplan:
Inplantingsplan Mwanzugi Hospital

Uitvoeringsplan ziekenboegen:
Uitvoeringsplan ziekenboegen Mwanzugi Hospital

Ondersteuning FECS

Opbouw dakconstructieHet ziekenhuis krijgt ook al jaren de steun uit Zuid-Europa. Dr. Fernando García Marín, een Spaanse chirurg, richtte in eigen land de non-profitorganisatie FECS (Fundación Española de Cooperación Sanitaria) op. De organisatie financierde in 2018 en 2019 respectievelijk de bouw van een labo en twee operatiezalen.

In 2021 werd met middelen van FECS fase 02 van de nieuwe ziekenboeg gerealiseerd (bouw van een ziekenboeg voor kinderen + sanitaire voorzieningen voor alle ziekenboegen). Tijdens zijn talloze bezoeken draagt Dr. Fernando García Marín ook op medisch vlak een welgekomen steentje bij. Daarnaast is FECS betrokken bij de bouw van een kleuter-, lagere en middelbare school in Mwanzugi.