Bouw van een lagere school

Klik op de afbeelding hieronder om het infopaneel te vergroten.
St. Leo The Great English Medium Pre- & Primary School - Uitbreiden van een gemengde lagere school voor 600 leerlingen met bijhorend internaat

Het eerste project waarvoor Bollé Bollé in 2002 geld inzamelde is de St. Leo The Great English Medium Pre- and Primary School. Deze Engelstalige gemengde basisschool telt ongeveer 600 leerlingen waarvan 350 leerlingen op het internaatgedeelte van de school verblijven. Heel wat leerlingen komen immers uit ver afgelegen dorpen van het district en moeten soms bijna een dag reizen om op school te geraken. Ze verblijven daarom twee keer vijf volle maanden op school en gaan enkel tijdens de twee lange schoolvakanties een maand naar huis.

Pater Bolle tussen zijn leerlingenDe school werd in 2000 aanvankelijk gestart als een gewone basisschool in het Swahili. Omdat de vraag naar Engelstalig onderwijs begon toe te nemen, besloot pater Bolle in 2004 de school om te vormen tot een Engelstalige school. Engels is immers de tweede officiële landstaal van Tanzania. Alle schoolvakken worden dan ook in het Engels onderricht, met uitzondering van het vak Swahili, de moedertaal van de meeste Tanzanianen. Het basisonderwijs bestaat in Tanzania uit 7 leerjaren: van grade I tot grade VII. De eerste leerlingen die het volledige traject in het Engels aflegden studeerden met succes af in 2011.


Binnen in de refter (bouwjaar 2011)Sinds 2002 werd de school dankzij de steun van Bollé Bollé jaar na jaar systematisch uitgebreid. Intussen zijn er 14 klassen + 1 kleuterklas, twee meisjes- en twee jongensslaapzalen, een grote eetzaal met bijhorende keuken, een administratief gebouw, een bibliotheek en computerklas. Ook werden er verschillende grote watertanks gebouwd om zoveel mogelijk (drinkbaar) regenwater op te vangen tijdens het regenseizoen. Daarnaast plaatste Bollé Bollé ook een Naiade waterzuiveringsinstallatie zodat de leerlingen steeds zuiver en veilig water kunnen drinken.

De leerlingen van het zevende studiejaar halen prachtige resulaten in 2016Mede dankzij de goede infrastructuur en logistieke ondersteuning behoort de school al jaren tot de beste scholen van de regio en de betere van het land. Tijdens de jaarlijkse nationale examens die georganiseerd worden door het ministerie van onderwijs behaalde de school in 2016 een mooie 14de plaats voor de afstuderende leerlingen van het zevende leerjaar en een fantastische eerste plaats voor de leerlingen van het vierde studiejaar. En dat op een totaal van meer dan 1.600 Engelstalige scholen in heel Tanzania!