11.03.2009 ‐ Vrije basisschool Sint-Pieter uit Oostkamp steunt Igunga

Reeds verschillende jaren steunt de Vrije basisschool Sint-Pieter uit Oostkamp de schooltjes die pater Bolle in het verleden oprichtte. Een getuigenis van Juf Els.

Dankzij de ouders van één van onze leerlingen, kregen we de kans om kennis te maken met pater Bolle en het prachtige werk dat hij verricht in Tanzania. Als school beslisten we toen om het project in Igunga te steunen. We wilden ook dat het meer werd dan 'zomaar' wat geld inzamelen. We hoopten een band te kunnen smeden tussen onze school en de school in Tanzania.

Vrije Basisschool Sint-Pieter steunt Igunga

Om het hele project te lanceren werd in september 2005 de school omgebouwd tot luchthaven. Alle leerlingen kregen een vliegtuigticket en een bagagelabel om aan hun schooltas te hangen. Enkele behulpzame ouders controleerden de ticketten en de bagage en toen mochten de leerlingen klas per klas instappen in het vliegtuig dat nagebouwd was in de eetzaal. Aangekomen in Tanzania werden ze opgewacht door een student uit Tanzania die hen enkele woordjes Swahili leerde en hen rondleidde in een tentoonstelling over Tanzania. Daarna bekeken ze een filmpje dat Patrick Kerkhof gemaakt had over pater Bolle. Tot slot beluisterden ze voor het eerst het themalied, Malaika. De leerlingen waren warm gemaakt voor het project!

Later op het jaar organiseerden we een Tanzaniaquiz voor de ouders. Het werd een hele leuke avond en de bescheiden opbrengst werd overgemaakt naar Tanzania. Ook het jaar daarna organiseerden we de quiz. Gedurende het schooljaar werd het lied Malaika in veel klassen aangeleerd. Enkele klassen maakten ook tekeningen of schreven een briefje om op te sturen.

Alweer dankzij de ouders van een leerlinge konden we dan in september 2007 heel wat schoolmateriaal meegeven met een fregat van de Belgische zeemacht. Heel wat leerlingen die uit hun turn T-shirt gegroeid waren, gaven het ook mee met het schip. Aangekomen in Tanzania, werden de dozen met materiaal opgehaald door iemand van de ambassade waar ze bewaard werden tot pater Bolle ze kon laten ophalen. Kort daarna kregen we van pater Bolle foto's waarop de leerlingen konden zien dat het materiaal goed aangekomen was. Vooral de leerlingen daar in hun turn T-shirt op de foto te zien creëerde bij onze leerlingen een diepere band met het project.

Toen we tijdens de vasten dan ook onze actie lanceerden waren de leerlingen heel enthousiast. Dit keer kozen we niet voor een quiz maar voor een inzameling van 'rostjes'. Elke klas kreeg een fles waarin de leerlingen gedurende de hele vastenperiode muntjes van 1, 2 en 5 cent in konden gooien. We hadden aan pater Bolle gevraagd waarvoor we konden sparen. Hij had ons een lijstje opgestuurd met daarop heel wat materiaal en ernaast telkens de prijs. We kozen ervoor om te sparen voor nieuwe schoolbanken. Op het einde van de actie had elke klas gemiddeld een schoolbank bij elkaar gespaard.

Het geld werd overgemaakt en enkele weken later kregen we een brief van pater Bolle met foto's van de nieuwe schoolbanken. Het leuke was dat al die schoolbanken een naamkaartje gekregen hadden van leerlingen uit onze school die een briefje geschreven hadden. Het is zo mooi om te zien hoe onze leerlingen zich daardoor ook meer en meer betrokken voelen!

Al van in september vroegen de leerlingen dan ook wanneer we weer rostjes gingen sparen voor pater Bolle. Al voor de vasten echt begonnen was, werd er in sommige klassen al druk verzameld. Pater Bolle en zijn school zijn voor onze leerlingen meer geworden dan 'arme kindjes' waarvoor we eens wat geld verzamelen. Ze voelen zich er echt mee verbonden... en dat maakt het hele project zo mooi!

Reactie toevoegen