30.06.2009 ‐ Mark Meekers schrijft gedichten voor Bollé Bollé

Op initiatief van Antoon Verelst, die eerder ook al prachtige kalenders en postkaarten ontwierp voor Bollé Bollé, wordt er momenteel achter de schermen volop gewerkt aan een nieuw project voor het goede doel: een fotoboek 'over leven en overleven' in Tanzania. Het boek, dat tegen komende winter klaar moet zijn, zal echter heel wat meer te bieden hebben dan een reeks indrukwekkende beelden.

Dankzij Mark Meekers zal het boek immers ook voorzien zijn van gedichten en sprekende gedachten die deze kunstenaar-dichter totaal belangenloos en speciaal voor dit boek zal schrijven. Het spreekt voor zich dat onze vereniging Bollé Bollé dichter Mark Meekers hiervoor ontzettend dankbaar is. Meer informatie over het boek volgt dit najaar op deze website, maar hieronder publiceren we alvast een eerste gedicht.

Fotoboek Bollé Bollé

OPWELLING

toen stak een wind op die de vuren bij
de haren trok, de duinen in het wilde weg
wandelen joeg. waar de eerste mensenvoeten
liepen, bleken de bloemen op de jurken,

wordt elk lovertje goudblad in de maag,
dorren de kinderen tot stropoppen, voert
stilte het hoge woord. alles schuift.
runderen trekken als trage werkwoorden

voort, hollen met holle ogen heimwee en
water achterna. konden ze het een halt
toeroepen, het even stil laten staan in
een kraan. wie slaat een put in de droogte,

werpt het touw waarmee toekomst wordt
opgetrokken? dan lopen de emmers over
van schaterlach en dorst, heeft de spiegel
op de bodem weer een glanzend gezicht.

Over Mark Meekers

Mark Meekers is het literaire pseudoniem voor Marcel Rademakers. Hij werd geboren te Blaasveld (1939, provincie Antwerpen, België).
Zijn jeugd bracht hij door in het Antwerpse Sint-Andrieskwartier, "parochie van miserie". De vakanties vierde hij in de Limburgse Kempen (Lommel), waar zijn ouders van afkomstig waren.

Mark Meekers studeerde Wijsbegeerte en Letteren (KU Leuven). Hij schreef recensies, kortverhalen, essays, visuele poëzie, een roman en 18 bundels gedichten. Zijn werk werd opgenomen in vele bloemlezingen, verzamelbundels, tijdschriften, kranten en magazines in Vlaanderen en Nederland. Hij richtte het dichterscollectief Mengmettaal op en is voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Literaire Vereniging Concept. Hij werd de eerste dorpsdichter van Doel, het door de uitbreiding van de haven van Antwerpen bedreigde polderdorp (2007-2009). In 2009 werd hij cultureel ambassadeur van de provincie Vlaams-Brabant.

Zijn literair werk werd meer dan honderdtwintig maal bekroond in Vlaanderen en Nederland. 'Het Goud der Vlaamse Letteren' stelde vast: "Hugo Claus en Mark Meekers zijn de meest bekroonde Vlaamse dichters". Sinds 1993 is Meekers fulltime auteur en ruilt hij geregeld het overstresste, verstedelijkte Vlaanderen in voor het landelijke, authentieke Zuid-Frankrijk.

Onder zijn echte naam, Marcel Rademakers is hij eveneens actief als beeldend kunstenaar, die de internationale schildersgroepen Lumen Numen en Fusion (Frankrijk) oprichtte. Kunstcriticus Prof. Vanbergen noemde hem de 'hoeder van het Licht'.

Meer info over Mark Meekers is terug te vinden op www.dorpsdichter.be en www.marcelrademakers.be.

Reactie toevoegen