Geografische situering

Pater Bolle's werkgebied is de ruime omgeving van Igunga, een stadje gelegen in de regio Tabora te Tanzania.

Tanzania

Tanzania, in het Swahili "Jamhuri ya Muungano wa Tanzania" of de "Verenigde Republiek van Tanzania", situeert zich in Zuid-Oost-Afrika. Tanzania is een onafhankelijk land in Oost-Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Oeganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia. Het is een republiek met een federale structuur (Tanganyika en Zanzibar). De naam Tanzania is een samentrekking van de eerste drie letters van beide delen van de federatie: Tan - Zan - ia.

Het omvat het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar en Pemba. Het land is zo'n 945.100 km² groot en dat is meer dan 30 keer de oppervlakte van België. Tanzania telt ruim 40 miljoen inwoners (schatting 2008) hetgeen neerkomt op ongeveer 42 inwoners per km².

De officiële hoofdstad is Dodoma, maar de voormalige hoofdstad Dar es Salaam huisvest nog vele regeringsinstellingen en ambassades. Andere belangrijke steden zijn Arusha, nabij de Kilimanjaro, Mwanza, Tabora en Zanzibar.

foto 13

De munteenheid is de Tanzaniaanse shilling (TZS). Eén euro is ongeveer 1840 Tanzaniaanse shillings waard.

Op 9 december 1961 werd Tanganyika onafhankelijk. Daarom wordt op 9 december nog steeds Onafhankelijkheidsdag gevierd. De nationale feestdag is op 26 april, de dag waarop in 1964 Tanganyika en Zanzibar zich tot één republiek verenigden.

De hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, is gesitueerd in Noordoost-Tanzania. De berg is 5895m hoog en zit daarbij in het rijtje van zeven meest begeerde bergen ter wereld.

Tanzania heeft een warm klimaat met een lang droog en een kort nat seizoen. In de streek van pater Bolle valt het regenseizoen van eind november tot half mei. De rest van het jaar valt er weinig tot geen regen en is het erg warm.

Tabora

Tabora is één van de 26 administratieve regio's van Tanzania en bevindt zich centraal in dat land. Met een oppervlakte van meer dan 76.000 vierkante kilometer is het ruimschoots de grootste regio van het land. In 2002 had Tabora meer dan 1,7 miljoen inwoners. De regionale hoofdstad is Tabora.

Gelegen buiten het toeristische circuit van Noord- en Oost-Tanzania en als gevolg van het bijzonder droge klimaat is de regio gedoemd om arm te zijn én te blijven. Het is daarom dat Bollé Bollé samen met pater Bolle het zo broodnodig vindt om in deze regio te investeren.

De regio Tabora is onderverdeeld in 6 districten: Igunga, Nzega, Sikonge, Urambo, Uyui en Tabora zelf.

Igunga

Igunga, de thuisbasis van Pater Bolle, is een stadje en één van de zes districten in de regio Tabora, zo'n 300 km ten zuiden van het Victoriameer. Zijn parochie omvat verschillende buitenposten en is alles samen bijna zo groot als 1/3de van België.

bron: www.wikipedia.org.